Talks and stories

Ziua Internationala a Clatitelor- 12 februarie

Clatitele sunt desertul meu preferat inca din copilarie si probabil datorita faptului ca pe cat pare de simplu de facu, pe atat de rar imi facea tatal meu… pentru ca ii lua mult timp, deoarece imi face un turn zdravan, demn de o printesa si pentru ca scotea fum in toata bucataria.

Insa eu eram cel mai fericit copil, si va zic ca am trait cu cele clasice, ce s-ar putea numi azi crepes, cu gemuri si dulceturi, nu aveau ei bani de finetti, iar nutella nu cred ca vazusem pe vremea aia.

Mai apoi cand am ajuns la facultate exista in Regie o clatitarie si eram tare fericita, mancam mereu cateo clatita uriasa, deja acum era la alt nivel, insa nici gustul din copilarie nu il mai regaseam, dar erau foarte delicioase.

Destul de tarziu am descoperit renumitele si faimoaseleAmerican Pancackes, insa oricum ar fi- clatite sa fie, la pranz, dimineata si seara !!!

Astazi, 12 februarie este Ziua Internationala a Clatitelor si cred ca e musai sa mananci cel putin o clatita. O sa iti recomand mai jos unde gasesti cele mai delicioase clatite, dar pana atunci si cateva lucruri care mie mi s-au parut super interesante de stiut, daca esti fanul acestui desert delicios.

Voi stiati ca aceste desert este atat de raspandit in intreaga lume si dateaza inca din Antichitate, insa modul de preparare nu era ca cel de acum?!

Cu totii stim ca sunt un preparat usor de obtinut, prin coacerea unei foi de aluat facut din faina de grau, oua, lapte, apa si sare, sub forma rotunda si mai apoi este umpluta cu diverese combinatii, de la gemuri, marmelade, dulceturi de toate felurile pana la branza dulce, urda, crema de mascarpone, sos de vanilie, ciocolata sau altele, pot fi umplu si cu carne sau legume; compozitiile cred ca variaza in functie de creativitatea fiecaruia.

Se presupune ca termenul de “clatita” este aparut inca din Evul Mediu, chiar daca atunci nu avea semnificatia de acum, iar prima reteta de clatite a aparut intre Antichitatea Tarzie si Renastere si a descris modul de preparare pentru les crêpes français, preparatul specific franţuzesc.
Clatitele se considera acum ca sunt o specialitate bretona, o regiune din nord-vestul Frantei, care a devenit cunoscuta si apreciata rapid in toata lumea.

Original, clatitele se serveau cu cidru (bautura fermentată pe baza de mere), ulterior a aparut cea mai spectaculoasa forma de prezentare a clatitelor “crepes Suzette” (clatite flambate în lichior si suc de portocale, va recomand!!!- sunt delicioase).

In Franta chiar exista o sarbatoare a Clatitelor, “La Chandeleur” pe 2 februarie, zi in care se mananca numai clatite si exista tot felul de traditii si legende.

“Legenda zice ca persoana care reuseste in aceasta zi sa arunce o clatita in sus si sa o prinda in tigaie cu dreapta, in timp ce tine o moneda de aur in mana stanga, va avea noroc de bogatie si prosperitate tot anul”.

In Marea Britanie clatitele sunt celebrate pe 12 februarie odata cu „Shrove Tuesday“, care este sarbatoarea ce marcheaza inceputul postului catolic dinaintea  Pastelui

De-a lungul vremii clatita a cunoscut si niste forme demne de concursuri, festivaluri sau chiar in Cartea Recordurilor,  in 1994 a fost coapta cea mai mare clatita cu un diametru de 15 metri, care cantarea in jur de trei tone si avea cam doua milioane de calorii- asta da clatita!

Si acum daca va intrebati unde mancati cele mai bune clatite eu va las niste recomandari de locuri cu suuuper clatite sau American Pancackes.

  1. MAISON DES CREPES

Au doua locatii super dragute, una la Aviatorilor si alta la Romana, cu un super meniu cu dulce si sarat, umplute cu dulceata sau nutella si multe alte combinatii, ai de unde alege- de la rata pana la coaste, crema de mascarpone cu fructe de padure sau crepes suzette. Pentru mine sunt cei mai relevanti, pentru ca meniul lor asta contine, doar clatite.

2. FRUDISIAC

Au in meniu un singur fel de pancackes, dar e de-a dreptul deliiiiiicios- cu ricotta, lamaie, miere si un touch de lavanda. Dupa prima inghititura esti deja intr-un vis.

Iar Frudisiac pentru mine e genul de loc unde as merge oricand la micul dejun.

3. PANCACKES AND MORE

Am fost o singura data, inca nu m-am prins bine de ce si cum sta treaba, pancakesul este foarte pufos. Am zis ca trebuie sa revin sa mai incerc niste variante.

4. ZA LOKAL

Am vazut candva o singura poza la Ioneasca si m-au cucerit si pe langa asta am mai si salivat multe zile-n sir. Cand am mers nu aveau, fix in dimineata aia, deci daca ma “aude/citeste” cineva va rog o portie intr-o dimineata.

Atentie, sunt atat de ravnite si de obicei le gasiti doar in weekend  la micul dejun. Deci eu o sa revin, curand!

5. THE HARP BAKERY

Tot pe principiul vazut poza si salivat la ea este si acest loc, si la fel, cred ca au doar sortimentul din imagine in meniu, insa cred ca merita incercat.

Voi ce alte locuri interesante unde mancati clatite sau American Crepes mai aveti?

Daca vreti sa va faceti clatitele acasa o sursa foarte buna si savuroasa este Pinterestul.