de incercat

WineUp Fair in Transilvania

E timpul sa va programati weekend-ul, care chiar nu e atat de departe, cateva proiecte incheiate, ceva articole, un eveniment, una alta si gata a venit vineri. Si daca tot e sa va faceti planuri, vi-l fac eu de data asta sau mai bine zis va recomand ceva asa pentru corason- as zice.

De data asta recomandarea mea trece de granita Bucuresti-ului si te duce in Transilvania, am auzit eu ca e frumos, si nu oriunde, la Cluj.

Astea fiind spuse, intre 24- 26 martie are loc cea de-a treia editia a targului de vinuri, WineUp, la Muzeul de arta Cluj, Palatul Banffy.

O lista frumusica de expozanti si vinuri pe masura atrag atentia inca de la primul click pe site-ul lor- Petro Vaselo, Crama La Salina, Aurelia Visinescu, Crama Girboiu, Domeniu Bogdan, Cramele Recas, Carastelec, Liliac si altii.

Eu recunosc ca sunt tare curioasa de anumite vinuri si ca mi-am facut o lista frumusica de degustat, ca de exemplu:

Bilete pentru targ pot fi achizitionate si online, sunt pentru o zi la pretul de 50 de lei, sau sub forma unui abonament la 120 de lei. Pe langa asta exista si masterclassuri care au cost separat, in general cam 80 de lei.

Am aruncat un ochi si pe lista masterclassurilor si as vrea sa bifez doua dintre ele.

  1. DOC , IG , vin varietal … clasificari sau garantii de calitate ?

Patru eneologi de la crame pe care eu le apreciez, din 3 regiuni viticole diferite vor face o clasificare a vinurilor din punct de vedere al legislatiei din Romania. Isi propun sa ne invete cum sa citim etichete, discutii despre importanta clasificarii vinurilor, DOC- denumire de origine controlata, IG indicatie geografica, vin varietal, cat si degustarea vinurilor.

Oliver Bauer –Prince Stribey si Crama Bauer, Laurent Pfeffer –Corcova Roy & Damboviceanu si Catleya, Ghislain Moritz –Avincis si Marco Feltrin -Petro Vaselo   sunt cei patru de la care poti afla lucruri foarte interesante.

   2. Calibrate your tasting skills with WineUp Official Selection

Este al doilea masterclass pe care eu nu l-as rata, o degustare in orb, evaluarea si notarea probelor intr-un cadru organizat conform regulilor prestabilite ale unei jurizari internationale.

Acest masterclass va va reproduce indeaproape degustarea si jurizarea in orb realizate de juriul profesionist Wine Up. Astfel ai sansa sa iti exersezi cu adevarat aptitudinile de degustare si experimentare senzoriala.

Ce imi place foarte mult la targul de la Cluj sunt evenimentele care au loc seara dupa targ sau uneori dimineata, evenimente cu si despre vin, petrecere, degustari, cine, discutii, networking.

La capitolul evenimente conexe, chiar e foarte greu sa ma decid, au o lista atat de cuprinzatoare, detalii gasesti aici, iar preturile si biletele sunt usor de luat din site, poate un brunch sau  o petrecere cu spumant seara. Chiar e greu sa decid din atatea care imi fac cu ochiul.

Imi amintesc cum la primul meu targ de vinuri am incercat cam tot ce era rose, si nu puteam sa inteleg vinul rosu si cum lucrurile au evoluat, iar acum am o lista frumoasa cu vinuri albe, dar si rosii destul de multe.

In rest ce sa va zic, sa va luati bilete de intrare, sa mergeti cel putin in doua zile de targ ca sa degustati pe indelete si sa intelegeti experienta, sa fiti cu ochii pe evenimentele conexe pentru ca sunt tare faine.

Iar eu o sa va povestesc dupa targ experienta mea, autentica, pana atunci ma puteti urmari in story-uri cu recomandari si multe vinuri incercate.