Talks and stories

wine lover- la discutii cu si despre vin cu Marina Samoila

Pe Marina Somoila o stiu de cativa ani, nu foarte multi, dar indeajuns sa spun ca am baut ceva pahare de vin impreuna, am mers kilometrii buni la drum lung si mi-a fost alaturi cand am zambit sau ras cu gura pana la urechi.

Marina pentru mine e mentorul meu in ale vinului, si cred ca atunci cand va citi se ma emotiona sa afle asta pentru ca nu i-am spus-o niciodata. Ea e prima femeie somelier pe care eu am cunoscut-o; pe vremea cand ne-am cunoscut parea o pustoaica si mi se parea fascinanta “pozitia” ei  si nici macar nu credeam ca un astfeld e domeniu e loc de o femeie.

Si acum imi amintesc primul tur de crame alaturi de Alina Iancu prin proiectul ei frumos, Revino.ro, cand am cunoscut-o pe Marina care lucra pe vremea aia la Tohani Romania. Era cu zambetul pe buze, cu pletele in vant, intr-un varf de deal si povestea cu mare drag si daruire despre vin, vita de vie, struguri.

Apoi la cina de dupa tur aveam sa ma uit la ea cum statea pe treptele scarii interioare de la Ferma Dacilor, asa maruntica, cu chipul angelic, parca cu gandurile departe in zari si ma uitam la ea cu admiratie si imi ziceam ce job cool si misto are fata asta si cata pasiune pune in ceea ce face si ce zice.

Stiam de la Alina ca e la inceput de drum, dar ca are multa energie si iubeste ce face. Apoi viata ne-a adus de multe ori impreuna, si am vazut-o in multe degustari pe care le-a sustinut si am admirat-o mereu pentru spech-ul frumos si coerent pe care il are.

Am admirat mereu la ea diplomatia si felul frumos cum ocolea raspunsurile despre vinuri de retail sau producatori care poate nu erau pe placul ei, dar fara sa denigreze pe cineva vreodata sau sa zica ceva urat… Am admirat prezenta si atentia pe care o acorda inainte de fiecare degustare, eleganta cu care tinea paharul sau cum deschidea o sticla cu vin.

Marina pentru mine a fost mereu genul de enciclopedie, stia sa imi dea raspunsurile potrivite la tot ce intrebam. A fost omul care m-a incurajat, sustinut, iubit, invatat in ale vinurilor.  Iar pe Marina e foarte simplu, o iubesti sau nu, pentru ca stim ca oamenii fug de femeile puternice.

Am povestit cu ea si am luat-o la intrebari ceva mai personale, si nu i-a fost greu sa se “dezbrace”,  iar pentru mine a fost o bucurie sa aflu lucruri poate mai putin stiute de multi.

Marina are 32 de ani si a copilarit in zona Buzaului la bunica ei care avea vita de vie si se ocupa cu strugurii (mi-a povestit sticlindu-i ochii cum alerga din vaful dealului la vale). Practic a copilarit si crescut cu vinul  in casa, insa prima experienta avea sa fie pe la 15-16 ani cand a dat iama in rezervele mamei ei (niste vinuri de colectie, primite). Iar la 18 ani dupa un documentar interesant despre vin, vita de vie, terroir si altele avea sa stie ca ea vrea sa fie degustator de vinuri.

Notiune care nu exista pe atunci in vocabularul romanilor, nici nu stia cu ce se mananca sau de unde sa inceapa asa ca a cercetat un pic si a aflat ca ar trebui sa urmeze cursurile Facultatii de Horticultura. Asa a ajuns sa ia contact cu domeniul, insa cum bine stim ceea ce visam nu prea se invata in scoala si dupa nu stii in ce directie sa o apuci- asa a ajuns ca dupa facultate sa faca cu totul altceva (ca majoritatea dintre noi).

A lucrat multi ani in constructii, de la fabrica de cherestea care facea exporturi, pana la fabrica cu profile de aluminiu, fatate si altele, pana cand a avut iar un declic si i-a venit din nou intrebarea in minte “Acum, INCOTRO?!” 

Si declicul a fost dupa niste luni de gandire, dupa niste discutii, cautari si bineinteles niste oameni care nu vin intamplator in vietile noastre- asa a luat decizia sa faca cursul de somelier al domnului Sergiu Nedelea (curs pe care si eu l-am urmat).

 

In 2013 istoria se scrie altfel pentru Marina, cunoaste oameni din domeniu, descopera carti, oameni, semne, care toate duc la ce avea sa devina ea azi… Urmeaza cursurile de somelier, merge intr-un tur de crama la Tohani, primeste propunerea de a fi in echipa Tohani, face cursurile WSET, 1,2, 3, iar acum si nivelul4.

Dupa 2 ani la Tohani, in care a invatat si facut multe lucruri frumoase a fost cooptata in echipa de la Recas si tot asa scrie istorie intr-o lume a barbatilor, dar cand faci cu pasiune si daruire nimic nu iti impiedica drumul.

 Drumul ei nu se opreste aici si are planuri marete pe viitor, pana atunci zambeste, bea vin, citeste, descopera si este intr-o continua cunoastere. Eu cred ca este un viitor master of wine, insa pana atunci eu zic sa o urmariti in online pentru ca face niste lucruri tare interesante.

Pentru mine Marina este unul dintre oamenii pe care ii admir in viata mea si care mi-a fost punct de motivatie.