de povestit

Vinuri de top direct din inima Clujului

Ah, ramasesem datoare sa povestesc despre experienta de la Wine Up de unde parca m-am intors ieri, ca nici nu stiu pe unde a trecut saptamana asta.

A fost atat de plina si intensa, cu oameni faini, prieteni si vinuri multe incat parca nici nu am tinut pasul cu tot ce s-a intamplat.

Nu, nu m-am tinut de lista de acasa si nici nu am degustat tot ce  mi-am propus, dar am creat experiente noi si am aflat incercat niste noutati.

Noutatea si surpriza targului mie mi se pare ca a fost spumantul celor de la Carastelec, Carassia– care nici macar nu are eticheta si deja are premiul pentru Best in Show 2017 . In trei variante, Blanc de Blancs, Rose si Clasic Extra Brut, deja face furori si cred ca va fi pe buzele tuturor vara asta, atat la propriu, cat si la figurat.

Spumantele CARASSIA obținute prin metodă tradițională, adică fermentate și maturate în sticlă vor fi disponibile din mai 2017 în magazinele de specialitate și restaurante. Eu am avut parte de experienta de a le degusta in cadrul unui brunch intr-o dimineata superba de primavara.

Alt vin care pe mine m-a cucerit, sau mi s-a parut interesant este Orange Wine de la Recas, este al 4 lea pe Piata Romaneasca, dupa Liliac, Bauer si Domeniul Vladoi. Pe cel de la Bauer il stiu, pe cele doua nu, insa asta pot spune doar ca mi se pare “digerabil” si e o surprindere placuta.

S-au imbuteliat in premiera 8943 sticle de vin obtinut dupa o metoda antica, fermentat doar cu drojdii naturale. Orange Wine este un vin nefiltrat care ofera un plus natural de culoare si opacitate lejera, practic asta este caracteristica stilului, cu un gust nou, inconfundabil, o noua atitudine, o noua provocare deschisa la nonconformism.

Am reusit sa degust Rose-ul de la Issa si da, m-a cucerit  si el, face echipa buna cu vara, ma tot innebunea o prietena. Culoare frumoasa de somon ma cucereste din prima, apoi faptul ca este vinificat dintr-un soi destul de pretentios, Pinoit noir completeaza, la care se adauga aciditatea solului si clima transilvaneana.

Am aflat ca exista un vin rosu nebaricat, Domnul de Roua de la Avincis,  eu care aveam impresia ca doar Beaujolais este singurul vin rosu proaspat, care nu sta deloc in baric. (dar mai aflam, mai invatam)

M-a surprins Cuvee Andrei, un Cabernet din 2012 de la Avincis, de mi-a rastalmacit un pic crezul despre optiunea mea pana acum pentru Pinoit Noir, acum sunt in dilema ce sa aleg.

Am incercat niste Sauvignon Blanc de la diversi producatori, si da, sunt in continuare in top cu Bauer, Sauvingon Blanc 2014, aromat, acid, parfumat, proaspat, un gust complet.

Am facut bineinteles si un tur al vinurilor de desert, ca deh, sunt in continuare in cautarea celui mai bun desert si inca invat sa le apreciez, nu ma pot hotara daca Corcova Dessert 2013 sau Chardonnay Botrytis tin locul 1, greu, foarte greu.

Corcova de altfel a si castigat un Gold pentru Dessert, dar sa nu ne lasam influentati, gustul si experienta conteaza.

Mi-am dat seama ca da, incep sa ma indragostesc de Feteasca Regala, am incercat unele bune, unele dezechilibrate (miros-gust), dar inca o caut pe aia de top si voi reveni cand m-am indragostit.