de povestit, de umblat

Un weekend la Brasov- ce sa alegi si unde sa mananci

Brasovul e la doar 3 ore distanta de Bucuresti si poate fi oricand o optiune pentru o fuga din oras, pentru un trip reusit.
Nu sunt fan Valea Prahovei si drumul asta chiar nu imi place, ma bucur de privelistea de la Busteni cand ti se deschid muntii in fata si de cateva locuri din Sinaia, in rest nu as alege varianta asta de vacanta.
Dar o fuga la Brasov as mai face din cand in cand, scurta ca sa ma bucur si sa fie intensa cat sa ma deconectez de agitatie.

Brasovul insa incepe sa devina si el un oras destul de cosmopolit, dar ai in continuare optiuni destule si muntele la doi pasi. Iata ce am facut eu in niste weekend-uri la Brasov si ce v-as recomanda si voua.
In primul rand trebuie sa iti alegi o cazare draguta, cu vedere la munte sau sa fie undeva deasupra orasului, musai, ca sa ai o priveliste de vis dimineata (pentru mine partea asta e importanta).
Eu am optat pentru un loc ceva mai departe de oras, avand si masina la dispozitie, dar nici cu taxi nu e asa de scump, asa ca am ales un loc ceva mai spre Poiana de unde se vedea orasul de sus si soarele batea dimineata in geam.
Brasovul are multe influente arhitecturale, stradute inguste si pietruite pe unde te poti plimba nestingherit si deconecta sau pune gandurile in ordine. Si dupa atata plimbare si povesti, zic sa alegi si sa mananci.
Trebuie sa mergi sa mananci un burger bun la  Bistro de l’Arte, ca deh, doar au castigat premii la Burger Fest 2 ani la rand, in primul an  au castigat premiul pentru cel mai bun burger al festivalului, in cel de-al doilea an de festival doar locul trei, dar sunt curioasa cu ce noutati vin si anul asta.
Pentru cina poti alege Trattorian Artisan Food, recomand vita si paste, un prosecco bun si ceva la desert si seara ta este reusita. Noi am incercat experienta si dimineata, dar nu e locul potrivit pentru un mic dejun, insa seara e o atmosfera foarte faina.
Dar cel mai mult mi-a placut personalul foarte bine pregatit, cu intrebarile potrivite si cu atentie la detalii plus focus pe client. Ne-a facut niste recomandari potrivite in functie de preferintele noastre gastronomice, ne-a a ajutat  sa gasim o garnitura perfecta pentru preparat, fara sa ne bage ceva pe gat, ne-a explicat de ce merge cu garnitura si nu cu sos, sau de ce sa nu le alegem pe amandoua in aceeasi combinatie, in afara de asta au si multe variante de vin din care poti alege.
Pentru un pranz bun iti recomand o supa de rosii cu scoici la Dei Frati, care a fost o surpriza totala, cand auzi cuvantul supa te astepti la ceva supa si cu niste scoici “trantite” in ea, dar din contra au fost scoici direct in cochilie si cu mult sos, deliiiicios.
Locul este tare cochet si oamenii la fel de primitori, cu specific italienesc, il recomand daca esti si tu fan ca si mine mancare usoare, mediteraneana sau paste home made.
Cred ca ar fi trebuit sa incep sa va povestesc despre  mic-dejunul de La Strada, dar nu conteaza ordinea, mai ales daca si tu te trezesti duminica un pic mahmur si imbatat de fericire, plus mangaiat de razele soarelui care bat in geam. Locul nu ai zice ca e potrivit pentru mic dejun, pentru ca este ceva mai elegant, dar cu bun gust. Insa au niste oua ochiuri cu o crema de spanac demeeeentiale, cred ca multa vreme imi voi aminti de ele.
Bine, eu am rezonat foarte mult si cu oamenii cu care am mers si dimineata insorita de primavara, dar si papilele mele gustative au memorat experienta. Alte preparate nu am incercat, dar daca alegi recomandarea mea mergi la sigur si nu mai ai nevoie de altceva.
Tot pe lista de trebuie, trebuie neaparat sa bei o cafea la Croitoria de cafea, este mic, cochet, au loc de stat in geam- pervazele generoase pe care iti poti intinde si picioarele, iar un expresso sau un flat white sunt optiunile ideale.
Pentru mine placearea de a savura o cafea, proaspat prajita si rasnita, fac dintr-o duminica ziua perfecta.
Si daca ai ceva timp si te-ai plimbat si ai mancat destul insa vrei o experienta unica, autentica, mai fa un drum pana spre Poiana, ca sa mergi sa calaresti, locul e la strada, nu ai cum sa il ratezi.
Centrul organizeaza drumetii calare prin padure pentru adulti si copii, avansati sau incepatori, care dureaza 30 de minute, respectiv 60 minute si pe intreg traseul esti insotit de un instructor.
Traseul prin padure a fost foarte frumos si o experienta pe care as repeta-o oricand, si cum mie imi este un pic frica de cai pentru ca sunt imprevizibili, am ales in minte un cal frumos si pe ala s-a nimerit sa ma urc, insa ca totul sa fie perfect ca asa e karma,  am nimerit un cal tanar si naravas, cu temperament si personalitate. Cu toate astea, Luci a fost atat de cuminte si de blanda cu mine  incat m-am relaxat total si m-am bucurat de experienta cu totul.
Si acum daca weekendul tau este pe final si esti in drum spre casa si mai ales daca esti un gurmand ca mine si nu ti-a ajuns ce ai mancat si ce ai incercat deja , trebuie  sa dai o fuga la Pravalia Paprika. Au un magazin tare frumos aproape de centru, pe Vlad Tepes 12. Gusturi tradiţionale ungureşti, mezeluri si branzeturi fara coloranţi sau E-uri, si atentie totul facut in Romania! Eu am ramas impresionata de cate bucate delicoase putem face si de care nu stiam pentru ca in marketuri gasesti tot felul de porcarii.
Asa ca poti lua pentru acasa carnati de mistret, cerb, cabalina sau magalita, sangerete, pogacele cu jumari, pasta de jumari, ciocolata de casa, turta dulce, mirodenii, fidea de casa sau niste branzeturi maturate, sau cu trufe si multe alte bunatati. Bine de stiu este ca trebuie sa te duci pregatit bine, nu ca preturile ar fi mari, ci pentru ca sunt atatea bunatati pe care le-ai vrea pentru acasa, cat si vinuri bune incat vei scutura ultimii bani ramasi din weekend.
Ce mi-as dori un astfel de loc si in Bucuresti, dar pana atunci o sa ma aprovizionez cand merg la Brasov.
Cam asa poate fi un weekend scurt, dar foarte plin la Brasov, cu experiente pe masura si cu timp frumos in doi, mancare buna, spumant si clipe magice.
Voi ce recomandari aveti, ce locuri faine ar trebui sa bifez data viitoare?