de gustat

Toamna se numara… strugurii

Toamna e plina de bucate si culoare, de must, pere, struguri si mereu esti cu gandul la vinul care sta in butoaie spre fermentare.

TohaniSi aseara a fost tot despre vin la evenimentul marca Mosia de la Tohani.

Nu stiam foarte multe despre Tohani pana cand am ajuns sa ii cunosc indeaproape anul trecut la un tur de crame organizat de Revino.

Atunci am aflat cu adevarat ce inseamna Casa de vinuri cu traditie, podgorie cat vezi cu ochii, struguri stafiditi pentru un delicios vin dulce care e doar pentru desert sau servit pe post de desert si hrube cu baricuri mai mari ca mine. A fost o experienta autentica, am incercat vinuri premiate, must direct din tancul de metal si vin direct din baric, in pivnita aceea veche.
Am invatat ce inseamna terroir si regiunea Dealu Mare, ce e aia o feteasca neagra si mai ales care e cea mai buna feteasca neagra romaneasca, Apogeum, in editie limitata. Peste vara am incercat si un spumant delicios, un produs al anului 2016 si m-am delectat cu rose.

La podgorie am revenit si toamna asta pentru o degustare si un pranz in vie, o alta experienta noua si unica.

valahorumAcum, cei de la Mosia de la Tohani si-au propus sa incununeze munca lor cu un vin alb, care vrea sa fie un omagiu adus zonei, exprimand esenta romanismului.

Vinul aromat, fresh si proaspat este un asamblaj de chardonnay, sauvignon blanc si tamaioasa romaneasca. Puternic fructat cu gust puternic dat de chardonnay, dar cu o aciditate rotunda, moderata, iti lasa un gust usor amarui de la tamaioasa care nu e altceva decat gustul “de mai ada-un pahar”.

Procesul a fost unul oarecum simplu, fiecare soi baricat timp de 6 luni, apoi asamblajul pus in sticla si tinut alte 6 luni, pentru asta au lucrat 3 oneologi si bineinteles a iesit o editie limitata de 3000 de sticle asa ca sfatul meu e “Grabiti-va!”. Denumirea exprima ideea pura de romaniesc cu design unic, autentic si zic sa ne mandrim din ce in ce mai mult cu ceea ce facem noi, ca Romanie.