de umblat

Tips and Tricks for #milan4two

Vacanta e de mult apusa, dar m-am gandit sa povestesc cum a fost pentru noi  experienta #milan4two.

Mi-am propus ca acest articolul sa fie cat mai autentic, real, cu trairi, experiente si recomandari de folos, ceea  ce mi-a placut cel mai mult si ce as fi vrut sa fac mai bine. Vacantele noastre le planuieste Foodsterescu si locul muzeelor este luat bineinteles de restaurante cu mancare buna sau piete locale, autentice, cafenele sau locuri cool pentru ca ne place sa experimentam si bineinteles sa mancam, asta va voi confirma in randurile care urmeaza.

Toate bune si frumoase, sa ajungi la Milano e simplu, iti iei un bilet bun de la Ryanair cu vreo 20-30 euro, ajungi pe un aeroport imens (frumusetea e la intoarcere cand te pierzi prin Duty free si mergi pana la porti de ti se cam ia).

Din aeroport pana in Milano e simplu, iei trenul, sfatul e sa iti iei un bilet dus-intors, nu ca noi doar un drum (pentru ca e mai scump), la pretul de 36 euro pana in Cadorna. Cadorna ne-a fost noua la indemana pentru a ajunge apoi la locul de cazare. Daca vrei sa iei un taxi nu as sti sa spun, noi am folosit de 2 ori Uberul, pentru ca suntem fani Uber si in Bucuresti (servicii ireprosabile, masini Mercedes, elegante, curate si daca vreti sa o faceti fancy au si limuzine).

Apoi, pentru cazare noi am optat pentru un Airbnb foarte dragut din China Town. Frumos apartamentul, o priveliste urbana, o gazda primitoare, stil vechi italienesc al cladirii si apartamentului, cartierul foarte frumos, dar plin ochi de chinezi de ma simteam ca in China, unde nu am fost. Aveau inclusiv o Trattorie Chinezeasca, cum vine asta si daca fac pizza cu urechi de lemn nu am vrut sa aflam.

Avantajul a fost ca era aproape de orice, ca era la 5 metri de statia tramvaiului 14, zic 14 pentru ca acest “tramvai minune” ne-a plimbat peste tot pe unde am vrut sa ajungem, nu stiu cum, dar parca ocolea Milano, il traversa, sau nu, dar era peste tot.

Cu mijloacele de transport, e o alta poveste, poti sa iti iei un bilet pentru o zi care e valabil 24 de ore de la prima validare  si costa 4.5 euro, noi asa am gasit, sau unul de 2 zile care e 8,60 euro (unde il gasiti pe asta nu as sti sa spun). Apropo, nu au bileterie, se achizitioneaza de la Tabbacherie si alea in general sunt inchise duminica sau cand au ele chef, asa ca e de preferat cand gasiti sa va luati pentru toata vacanta. La metrou nu stiu cum e, noua nu ne prea place subteran. Si apropo de controlori, sunt multi, in haita si in statii, ei te controleaza atunci cand cobori nu in mijlocul de transport.

Ce sa va puneti pe lista de vizitat, nu as sti sa va zic prea multe, noi am vazut Duomul– care arhitectural e fain si de vazut neaparat privelistea de pe acoperis (se urca pe scari sau cu liftul, doar ca trebuie sa precizezi cand iti cumperi bilet ca vrei sa urci si ce varianta alegi pentru ca au preturi diferite). Apoi in apropiere e faimoasa Galleria Vittorio Emanuele II, dupa care ceva piatete frumoase si stradute faine, de exemplu pe Via dei Mercanti este o ciocolaterie Venchi. Eu mi-am luat cea mai mare inghetata pe care o aveau disponibila de credea Foodsterescu ca ii mai dau si lui, i-am dat ca nu m-a dat pe spate, nu ca nu as fi putut sa o dovedesc singura.

Altceva prin preajma ai putea face ceva shooping bun, Via Torino e plina de shop-uri, au inclusiv un outlet de dulciuri, Outlet Dolciario Store, nu am inteles cum vine asta, dar au chestii bune si multa ciocolata.

Tot de la Duomo daca pleci cu 14 ajungi la Darsena, un fel de canale artificiale pentru apa, as putea sa va recomand sa nu va duceti pentru ca eu am trait cu impresia doar ca e Dambovita secata, la fel de mlastinoasa si betonata, iar la capatul dispre Sud e o zona foarte aglomerata; era un vuiet si  zarva duminica la ora 18.00 de aveam impresia ca ori toti ies in oras ori se intampla ceva revolutie. Poate fi vibranta zona si nice, doar ca nu mai aveam timp sa o descoperim… poate altora le va crea interes.

Muzee, picturi, panzeturi, grafisme, nu am vazut, nu am vizitat, dar am auzit lucruri bune despre Pinacoteca di Brera si mai e de tinut minte de vazut opera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de taina, dar de cumparat bilet dinainte ca se dau online ca painea calda.

Iar in afara de asta noi am trait experienta autentic milaneza intr-o piata cu nume frantuzesc, Mercato Regionale di via Fauche. Unde e mai mult un soi de bazar cool, cu multi pantofi, haine, ceva ulcele si apoi food. Ne-am procopsit cu niste branzeturi, salam de cal, pancetta, paine cu masiline verzi, rosii uscate la soare si sarate bine, si un soi de rucola-papadie foarte buna, piersici de Sicilia. O sa ziceti poate ca suntem nebuni, dar asa ne place noua sa ne compunem micul dejun cand suntem plecati, autentic, gustos, sanatos, savuros si mancand local.

Am mai ratacit prin cartier pana am gasit ceva bun de mancare, pe Via Piero della Francesca si am avut parte de paste con ragu si lasagna, ceva mai autentic si italienesc nu gaseam; langa ne-am bucurat de un capucino.

Noua ne plac mai mult stradutele, arhitectura si sa simtim vibratia orasului, asa ca pentru seara de sambata am ales sa ne plimbam prin Brera, un cartier plin de stradute inguste, pietruite si mai apoi cu turisti si multe restaurante, puteti alege sa mancati aici sau nu, noi am mancat decent. Dar in mare parte nu suntem adeptii zonelor turistice si atentie au “pane e coperto” extra, peste pretul din meniu, un fel de a te taxa pentru paine si ca stai la masa, in jur de 3.5-6 euro.

Dupa experienta de aici ne-am dat seama ca la Pescetto unde ne doream sa cinam duminica seara este inchis. Atentie cand va faceti planul de vizitat, verificati programul  pentru ca in Milano sunt multe locuri inchise. Si uite asa ne-am trezit ca vom manca de doua ori cina in aceeasi seara. Nu puteam rata Pescetto, e o experienta in sine. Am ajuns aproape de 22.00 si am stat mai bine de 1.30 la coada. Era o energie atat de buna, un vibe italienesc si oamenii relaxati incat nu aveam cum sa nu stam, ne-am hahait, ne-au servit cu ceva pahare de vin si tot asa, am mai ras, am mai facut poze, am mai salivat pana am ajuns la coada. Nu mai aveau mare lucru din peste ca deja erau practic inchisi de 30 de minute, dar si-au onorat toti fomistii. Am ales niste baby calamar pane, o bucata buna de ton proaspat, facut pe gratar si niste frigarui de creveti, totul deliciiiiooos. Eu mai curajoasa, am incercat si o stridie, ca nu stiam cand mai am ocazia, buuuunaaa… Foodsterescu s-a strambat si a zis pas. La final am “stins” cina sau cinele cu un digestiv, eu Limoncello, el Amaro.

Experienta a fost unica, mancarea proaspata, gatita repede si simplu, energia foarte buna, oamenii nice si a fost foarte cool si statul la coada, a fost din alt film si poveste.

Un alt loc unde mananci de crapi, foarte gustos si specific italienesc este La Prosciutteria, un alt loc al pierzaniei. Noi am incercat vineri seara un platou gourmet la 30 de euro, au altele si mai ieftine si cate un pahar de vin alb, ai de unde alege, incepand cu 2.5 euro/pahar. Totul a fost demential, dar mi-a ramas gandul la un panini, asa ca am revenit si duminica la pranz. Si de data asta am incercat panini cu black angus si cel de-al doilea cu porchetta, imi ramasese gandul de la Roma la aceasta porchetta (atentie, e chiar un porc cu grasime cu tot).

view

Pe lista voastra de MUST SEE trebuie sa va treceti vederea din Palazzo Lombardia de la etajul 39, e un view absolut superb, superb. De fiecare data cand ajung intr-un oras nou imi place sa il vad si de sus, sa am privirea de ansamblu, asa ca trebuia bifata treaba asta si la Milano. E bine de stiu aici este ca e coada si ca e deschis si duminca, iar intrarea este FREE si view-ul este impresionant.

Iar daca chiar nu aveti ce face cu timpul si cu banii puteti sa dati o fuga si pana in EATALY, dar atentie nu recomandam celor slabi de inima sau cu buzunarele goale (cat daca nu aveti bagaj de cala, se rezolva, mai o pasta in camasa, mai un salam in pantaloni :)) ). Ca sa va zic pe scurt ce e EATALY- un mega-ultra-hiper-market, care are pe langa food pentru acasa, demonstratii de mancare, degustari si restaurante cu produse proaspete, de cele mai multe ori gatite pe loc. Noi l-am descoperit anul trecut la Roma si am testat si shop-ul din Milano.

Energia orasului e buna, varianta de city break e suficienta pentru a vizita, de mancat nu duceti lipsa, bilete ieftine la Ryanair gasiti mereu asa ca acum nu aveti decat sa va planificati vacanta.