de incercat

POESIA- sau filozofia si poezia unui mic dejun de weekend

Poesia parca este o poezie despre viata intr-un oras tumultos ca Bucurestiul. Este un loc central, foarte aproape de una dintre cele cele mai aglomerate intersectii, Charles de Gaulle si vizavi de Parcul Herastrau si unde mai pui si langa un semafor care vede multi trecatori zilnic. Dar cu toate astea cand treci pragul micii curti, de doar 48 de locuri, totul se schimba si parca lumea sta pe loc pentru cateva clipe.

Te asezi la masa si prima data te scufunzi in cele mai comode scaune cu putinta pe care eu le-am intalnit in vreo locatie, si va spun asta dupa ce am stat aproape cinci ore si nu mi-am dat seama de asta, si nu am simitit nicio durere-n oase.

Dupa ai partea de atentia si experienta unor ospatari care au inteles ca asta nu e cea mai joasa meserie, ca e o meserie in sine si ca ospitalitatea se invata cu zambetul pe buze si ca bunavointa trebuie sa fie sa faca “casa buna” si mai ales ca frustrarile se lasa dincolo de usa. Abia dupa te cucereste meniul cu specific italian, daca esti si tu fan ca si mine, cu paste, peste, carne, antipasti, vinuri precum Chianti, Brunello sau altele, si bineinteles mult Prosecco.

Eu mi-am petrecut o dimineata superba de weekend alaturi de iubitul meu, rasfatandu-ne cu un mic dejun cu oua benedict, spumant si cel mai cremos capucino baut in Bucuresti (pana acum reperul era cel de la Da Pino de la Cluj baut asta primavara).

Timpul nu ne-am dat seama cand a trecut, pentru ca am avut parte de o discutie atat de frumoasa cu owener-ul… asa s-a nimerit, incat probabil si noi si el am mai fi baut o sticla de spumant si am mai fi povestit in continuare. Astfel am inteles filozofia lor, respectul pentru calitate, fericirea ospatarilor, grija pentru locatie si toate elementele care creaza filosofia Poesia, de la un ulei bun de masiline care sta pe masa, pana la o investitie intr-o mini crama ca sa faca cunoscute cele 97 de etichete de vin, nu am putut sa nu remarc ndemanarea ospatrului si serviciul corect al unui vin, atentia pentru tine ca sa iti creeze o experienta in locatie.

Meniul de mic dejun este nou, abia de cateva zilele lansat, foarte bine gandit dupa elementele pe care le contine si zona de provenienta a ingredientelor. Ai de unde alege din niste meniuri deja propuse precum Meniu Oslo care are somon fume, Meniu Toscana care are bineinteles mezeluri din Toscana, Meniu Firenze cu fritta cu legume, Meniu Paris care are croisante chiar facute la Paris si bineinteles nu puteau lipsi oualele benedict dintr-un Meniu New York.

Dar daca nu iti plac combintiile de la mai sus poti alege dintre un platou cu fructe, croisante cu somon si branza de capra, omleta clasica, oua benedict sau de ce nu doar o briosa cu ciocolata si vanilie si un capucino.

Noi am ales un meniu Oslo si bineinteles oua benedict, spumant, capucino si la final un pic de inghetata. Cu inghetata este o alta poveste, este de casa, cu ingredientele care trebuie, cu lapte si fructe adevarate– stiu, poate vi se pare ca prea bat apa in piua cu adevarat asta, dar ca sa stii ce manaci si ca produsul ala sa aiba fix ceea ce trebuie e foarte greu in era aceasta industrializata sau cand toata lumea e pe fuga si vrea sa manance repede si sa nu stea sa astepte. Hai sa fim seriosi, pana si o salata dureaza 2o de minute, pentru ca se ia ingredientele, se mixeaza in bol, se pune dressingul, se face un plating, se adauga o tusa si abia apoi e gata, si sigur mai sunt comenzi inainte sau ospatul mai are si o comanda de bar, asa ca nu te mai minuna ca de ce dureaza atat- fix daia, ca e gatita pe loc, nu deja ambalata ca la MC. 

Iar revenind la mancare si meniu pentru lunch sau dinner,  poti alege din peste salbatic, atunci cand il au, pentru ca vine o data pe saptamana si e proaspat, poti alege dintr-o gama variata si combinata de paste, paste facute in casa si asociate cu creveti, trufe albe, fructe de mare, ton, ragu sau clasicele cu rosii si busuioc,  sau ricotta si crema de dovleac sau homar. Apoi o selectie apetisante de peste si fructe de mare, clasica caracatita la gratar nu e chiar clasica pentru ca are nevoie de minim 12 ore de preparare si marinare, calamarul este umplut cu creveti si sos de prosecco, fileul de somon vine langa un piure de mazare cu menta, iar fileul de ton este cu nuci, sos de pere si ratatouille.

Happy Friday! We hope you will celebrate with a fabulous lobster dinner! Aviatorilor, 76 Book a table: 0744 502 000

A post shared by Poesia (@restaurant_poesia) on


Pentru gurmanzi exista carne, antricot de vita de Argentina, vitel de lapte la gratar, muschi de porc de magalita, cotlete de miel de Noua Zeelanda sau ficat de gasca pe pat de mere caramelizate, prune, sos Cognac si portocale, iar sigurul preparat prajit din tot meniul este un snitel de vitel, dar bineteles din vitel de lapte, nu oricum.

Stiu, dupa toata nebuniile si descrierile de mai sus, chiar daca nu aveti poze care sa certifice toate cele zise, vi se face pofta instant si acum ati suna pentru rezervare. Asta v-as zice sa faceti, e un loc care merita, merita de la meniu, pana la calitate, pana la lista vinurilor, pana la respectul pentru client si cum te simti acolo, pana la arhitectura si elementele parca simple, dar atat de bine integrate in povestea POESIA.

<blockquote class=”instagram-media” data-instgrm-captioned data-instgrm-version=”7″ style=” t;