de gustat

… dragoste de la primul pahar

Ma chinui de multa vreme sa scriu articolul asta, si o alta buna bucata de timp a stat in draft, mi se parea de fiecare data ca nu detin informatia necesara, ca ceea ce o sa scriu nu va fi destul de relevant. Dar uite ca o fac cum, nu de alta, dar pana ma trezesc eu vine toamna si o sa vreti sa beti doar vinuri rosii si ar fi pacat sa nu va bucurati de un vin bun de vara, potrivit cu orice ocazie si mai ales cu orice mancare (sau aproape cu orice).

Se zice ca viata e prea scurta ca sa bem vinuri ieftine sau sa purtam haine urate, sunt de acord cu oricare din cele doua variante, insa bine ar fi sa va ghidati dupa amandoua. Dar pe langa asta, eu cred in multe altele, ca de exemplu cum este dragostea la prima vedere, sau cum e sa iubesti cu toata fiinta.  Si cum nu ma mai indragostisem de ceva vreme era cazul ca la inceput de vara sa fac o descoperire,  si ce credeti, m-am indragostit, pe numele lui de scena CARRASIA.

Intalnirea a fost brusca, naucitoare si fara prea multe introduceri, cand inca nu era lansat la apa, cand era un pic fara identitate, aparea timid si golas, dezbracat (fara eticheta) la un brunch intr-o dimineata superba de martie in inima frumosului Ardeal, la Cluj- asa aveam sa intalnesc acest vin spumant.

Aveam sa ne cunoastem intr-o dimineata insorita de primavara, pe o terasa ferita de agitatie, alaturi de un pairing perfect… aveam sa descopar trei forme naucitoare ale unui spumant care a devenit ulterior obsesie. Ce iti e si cu dragostea asta… cand te ia, te ia capul, stiu- de la bule mi se trage.

Carassia  a fost pentru mine precum un iubit, care de fiecare data m-a cucerit sub o alta forma, care a reusit sa ma surprinda de fiecare data cu ceva nou, sa imi dezvaluie alta fata, sa imi alinte simturile si sa imi deschida papilele. Nu credeam ca as putea vreodata sa am o astfel de experienta sau relatie cu un vin, sa fie o dragoste la prima vedere, dar si o evolutie uimitoare, trecandu-ma prin multe stari, descoperind la fiecare pahar altceva si de fiecare data avand o noua experienta. Stiu ca pentru asta au contribuit si oamenii din jur, si experientele create in jurul paharului, si povestile, momentul zilei sau bucuria mea de atunci. Dar cu toate astea “povestea” este uimitoare, si cum evolueaza intravadevar un vin sau ce experienta iti creaza este un fapt adevarat… si o sa sustin asta de fiecare data.

Dar ca sa pot sa povestesc despre dragostea mea de vara asta si descoperirea din domeniul spumantelor romanesti va trebui sa fac si o scurta introducere.

CARASSIA este un spumantul romanesc obtinut prin metoda tradionala, asta inseamna ca este totul facut in crama, de la prima fermentatie, apoi a doua fermentatie in sticla, remuage si degorjare; totul realizat intr-o crama care a fost gandita inca de la inceput pentru a obtine spumante, Crama Carastelec. Practic este aceeasi frumusete a metodei din clasica si mult ravnita provincie, Champagne, doar ca nah, romaneste ii spunem spumant.

Maturarea in sticla si apoi degorjarea dupa minim 20 de luni a dus la realizarea unor spumante cu un perlaj fin, cu efervescenta matasoasa si un miros de paine coapta si note autolitice pronuntate.

Ai de ales din trei variante, CARASSIA Rose- cu o culoare frumoasa, somon, cu fructuozitate si perlaj fin, pe mine m-a cucerit prima data la Cluj, la brunch-ul de care va ziceam mai sus. Aromele clasice ale Pinot  Noir-ului, de zmeura, fragi, dar si mirosul fin de drojdie te vor cuceri instant.

CARASSIA Blanc de Blancs- un spumant brut, realizat din chardonnay, notele de briose se imbina perfect cu cele de citrice. Cu un perlaj fin si persistent m-a cucerit prima data intr-o degustare privata la The Artist, dupa-amiaza aia a fost speciala. Nu stiu ce a fost de vina, compania, locatia superba si emotia mea ca ajung acolo (imi doream de ceva vreme), flutele sa fi avut ceva special, ziua in sine cum a fost, temperatura vinului, nu stiu, dar emotia creata, experienta din dupa-amiaza aia nu o voi uita prea curand si imi va fi etalon multa vreme.

CARASSIA Classic Extra Brut se remarca prin culoarea galben stralucitore, dar si prin perlajul fin si persistent al bulelor. Aromele de citrice, piersici, pere verzi te cuceresc de la prima inghititura si se imbina frumos si armonios cu aromele secundare de paine, maia, poate ceva ierburi fine.  Orice varianta ai alege te va cuceri de la primul pahar, insa stiu ca fiecare isi are preferatul dupa gusturi, nici eu nu pot sa zic care imi place mai mult. Eu va sfatuiesc sa fiti curiosi, sa il asociati cu branzeturi fine, somon, rata, sushi, foie gras sau de ce nu dimineata la mic dejun (in pat) alaturi de niste oua benedict.

CARASSIA pana acum mi-a insotit multe dintre momentele de bucurie din vara asta, dar stiu sigur ca ma va bucura oricand un pahar de spumant baut pe plaja la asfintit sau intr-o dimineata de duminica inca lenesa in pat, va incheia sau va incepe perfect o zi.

Iti creeaza atat de multe trairi si sentimente incat este greu sa te opresti sa il bei doar la ocazii unice, fa din fiecare ocazie sa fie unica, bucura-ti simturile si lasa-te rasfatat. Iar daca vrei sa il cumperi il gasesti in magazine de specialitate si online, daca nu reusesti poti sa imi scrii pentru un pont.