de povestit

Despre omul Constantin Turculet

Daca tot scriu despre restaurante sau locuri care mie imi plac mult si merg pentru anumite preparate acolo m-am gandit sa scriu si despre oamenii din spate, care aduc savoare in farfurie, care aduc culoare si complexitate bucatelor care iti bucura papilele gustative.

Asa mi-a venit ideea sa ii scriu lui Constantin Turculet, dupa ce il vazusem in cadru Food Blogger Conference cand el spunea ca este foarte deschis si incantat sa vorbeasca, dar si deschis pentru niste discutii sau colaborari cu bloggeri sau cu oameni care vor sa se implice in bucatarie si sa faca ucenicie.

Asa ca intr-o zi frumoasa de primavara m-am pornit spre noua locatie cu care colaboreaza acum si am stat la povesti pret de vreo doua ore, am avut multe de povestit.

Parcursul lui de bucatar a fost unul greu, dar frumos, ca al majoritatii oamenilor care fac lucrurile din pasiune si care isi doresc sa invete si tot sa invete, sa se specializeze si sa fie mai bun in fiecare zi.

A plecat acum 14 ani la Londra ca sa munceasca, nicidecum sa gateasca sau cu gandul asta, dar lucrurile asa s-au asezat, si a inceput ca toti, de jos si cu clasicul “la vase”.

Ba nu, gresesc, a inceput cu niste cursuri de marketing  si management ca sa poata lucra, a inceput apoi sa lucreze intr-un hotel. Insa pentru ca avea nevoie de bani si isi dorea o crestere alerta, a ales sa lucreze si in bucatarie.

Dar pentru ca era atat de muncitor si curios, termina repede treaba astfel incat sa poata sa stea pe langa bucatari ca sa vada ce se intampla, asa a ajuns sa creasca incet, dar cu pasi siguri.

Asa a ajuns sa colaboreze cu resturante de top din Londra, sa vrea un al doilea job si alte colaborari pe evenimente pentru ca isi dorea sa invete cat mai multe meniuri, sa descopere preparate, sa deguste, sa se specializeze si sa invete cat mai  multe din domeniu.

La inceput nu cerea bani multi pentru munca lui pentru ca era constient ca experienta intr-o bucatarie si oportunitatea de a lucra in anumite restaurante doar ca sa invete era mult mai valoroasa. A avut oportunitatea si privilegiu de a fi chef la Jocurile Olimpice de la Londra, sa gateasca pentru sportivi- acolo a fost adevarata provocare, subalterni, meniuri, munca, voluntari si multe ore de gatit, 60.000 de portii pe zi.

Cu o experienta de 12-13 ani in bucatariile londoneze, acum 4 ani s-a decis sa se intoarca in tara. Aceleasi motive ca la mai toti, dorul de tara, familia, dorinta de a face ceva cu banii (munciti cu greu) la tine-n tara, sa vii aici si sa pui bazele a ceva frumos. Insa cu totii stim ca visul romanesc  nu este ca cel american, ca legislatia te omoara si iti pune prea multe piedici.

La bucatarie insa nu a renuntat, a plecat la drum cu Energiea, apoi Upstairs Rooftop, Noa Restoclub, Point, consultant si instructor Horeca, colaborare cu cei de la We Dine, si mai nou ultimul proiect al sau este Megoo, locul unde l-am gasit.

E cu aceeasi energie si voie buna ca un om la inceput de drum, se vede pasiunea si sticlirea in ochii lui si vorbeste cu atata ardoare despre preparatele lui incat te fascineaza pe loc.

Cum este omul Constantin Turculet si ce mananca?!

Ii place sa gateasca si sa experimenteze, dar in acelasi timp ii place foarte mult sa manance- ar manca 4 burgeri si coaste si ar luau-o de la capat, coaste-burger-coaste.

Isi ia pauza o data pe an, aproximativ o luna si pleaca in lume, Europa a vazut-o de mult, acum e la altele capitole, Asia, Maroc.  E fan carne, sa o manance, dar si cum o gateste dooooamne, am mancat o vita si o rata care ai fi zis ca e in sange, dar nu era asa.

Lamb #foodlover #cooking #chef #cheflife #lamb #food

A post shared by Constantin Turculet (@constantin_turculet) on

Dar am descoperit in Chef Constantin Turculet si sensibilitatea, deschiderea pentru oameni, bunul simt, modestia si dorinta de a face bine acolo unde este nevoie.

Astfel ori de cate ori poate se implica in actiuni de binefacere, isi sustine cursantii de la Horeca prin oportunitatea de a lucra pentru evenimente mari sau doneaza mancarea care ramane peste zi.