Talks and stories

Cum sa te “(com)porti” la un targ de vinuri…

Tocmai ce a fost in weekend editia de primavara a Good Wine, daca stiti despre el, daca nu o sa va spun eu pe scurt.

Are loc de fiecare data la Romexpo, intr-un pavilion sau doua, depinde de numarul producatorilor participanti, timp de 3 zile, doua editii pe an, una in primavara si una in toamna.

Pentru mine acesta este cel mai vechi targ de vinuri si primul pe care l-am descoperit, apoi am mai tot fost si la altele, ca deh…

Dar nu vreau sa scriu despre targ in sine sau despre organizare sau altele de genul, ci despre cum ar fi bine sa mergi la un astfel de targ, daca esti pasionat sau “degustator” sau in cautare de noutati. Insa precizez, nu ma dau “stiutoare”, nici ca e bine sa faci cum zic eu, nici ca asa TREBUIE sa faci, ci sunt doar niste recomandari, daca esti si tu invatacel ca si mine si poate iti folosesc sugestiile mele.

Sfaturi de bune practici pentru un comportament adecvat de invatare si degustare:

  • cumpara-ti abonament pentru cele 3 zile, iti garantez ca intr-o zi nu ai timp sa degusti tot ce ti-ai propus
  • daca exista abonamente VIP alege unul dintre, pentru ca de obicei exista niste selectii de vinuri Premium interesante pe care e bine sa le incerci, dar daca esti la inceput de drum e ok si unul normal si cand o sa iti stabilesti niste preferati atunci o sa alegi zona VIP.
  • mergi in toate cele 3 zile de targ, pentru ca e haos uneori si nu ai loc sa degusti, toata lumea se imbulzeste la anumite standuri, ca de exemplu ale producatorilor mai mari cu niste vinuri renumite.
  • mergi daca poti vineri, stiu ca zi de munca, dar e ceva mai liber uneori. Sambata e ziua aia plina de targ cand toata lumea merge, asa ca va fi mai dificil si se formeaza efectiv coada la stand.
  • sa mananci bine inainte de a pleca de acasa si consistent, ca sa nu te ia de cap. Sa bei multa apa! Proportia recomandata este un pahar cu vin cu un pahar cu apa.

 

 

  • sa incerci sa “degusti”, adica da, sa iei o gura, sa plimbi vinul prin gura si sa “scuipi”. Stiu, daca esti fata nu pare prea elegant, asa eram si eu la inceput, insa m-am obisnuit in timp. Si textul ala de la oameni “e pacat de vin” (ca il arunci) sa nu il iei in seama. Stii cum e, nu inseamna ca trebuie sa bei sau sa mananci orice nu iti place, doar pentru ca nu e frumos sa arunci… acum nu zic ca o sa gasesti vinuri de “ne suportat”, dar e bine sa bei doar ce te cucereste cu adevarat.
  • fa pauza intre vinuri, mergi afara pentru o gura de aer proaspat, bea o cafea; iar daca esti fumator sfatul ar fi sa renunti ca nu o sa mai simti mare lucru dupa.
  • fa-ti un plan de acasa, o zi pentru albe, una pentru rosi, alta pentru rose, spumante si vinuri dulci. Ca sa intelegi ceva din ele si sa faci o comparatie. Eu uneori fac altfel, incerc de la toti producatorii un anumit soi, de exemple Sauvignon Blanc sau Pinot Noir si asa imi descopar vinul preferat.
  • cumpara ce ti-a placut, ca sa il degusti si acasa in tihna, poti fi surprins, ori va fi mai bun, ori va trezi alte sentimente… sau macar faca o lista sau niste poze ca sa stii apoi ce sa bei cand vin prietenii la tine sau mergi intr-un wine bar.

Astea fiind spuse zic sa fii pregatit ca sezonul de degustare a inceput. Eu ieri nu am degustat multe vinuri, dar am ramas in cap cu doua, un Sauvignon Blanc mineral de la Aramic si un vin dulce de la Budureasca.

Ceea ce am mai observat e ca au inceput sa apara niste vinuri demiseci de la diversi producatori… imi pare rau, dar nu ma cucereste “trendul” sau tendinta de a fi pe placul consumatorului pentru a vinde, cred ca trebuie sa fie invers, sa educi piata si oamenii ca sa inteleaga vinul.

Ne vedem la urmatorul targ de vinuri?!