de gustat, de incercat

Carastelec- Frizaaaante si nu numai

In zilele astea mai mohorate si geroase toata lumea se gandeste la soare, vara, mare si alte nebunii de facut cand e cald afara.

Eu nu ma gandesc decat la un pahar de Friza de la Carastelec si uite astea fiind spune m-am gandit sa va povestesc despre o crama noua cu avant efervescent.

Inceputurile cramei sunt undeva prin 2010 o data cu plantarea vitei de vie. Ca si asezare este in satul Carastelec din Salaj fapt care a dus la alegerea numelui. Daca tot e sa vorbim despre simbolistica si “poveste” atunci as preciza si faptul ca semicercurile concentrice din logo reprezinta asezarea sub forma de amfiteatru a vitei de vie, iar floarea de pe eticheta este vinca minor, o floare specifica zonei- asa se numeste si o gama de-a lor.

Cu numai 22 de hectare de vita de vie si soiuri destinate pentru sampanizare,  Carastelec face preponderent vinuri albe si un singur vin rosu, un pinot noir.

Solul calcaros si mineral din zona, cat si temperatura ceva mai scazuta, un pic racoare as zice, ca suntem mai in vest a dat nastere unor vinuri cu ceva aciditate mai ridicata, dar buuuunee.

Culesul, sortarea, procesarea se face manual sub ochiul atent al celui mai tanar oeneolog din Romania (putin peste 25 de ani).

Au un portofoliu mic, frizante in varianta alb si rose, feteasca regala, pinot noir, pinot  noir rose, rhein riesling, un chardonnay baricat si un pinot noir- singurul rosu din “colectie”, dar ce trebuie as zice eu. Si se pare ca ei au facut din pinot noir tot ceea ce s-a putut, iar pentru cine nu stie, pinot noir-ul este un soi greu de vinificat.

Ce imi place sa beau de la ei si recomand cu mare drag este Friza in varianta alba sau rose, amandoua curg la fel de bine si sticlele se desfac una-doua. Pentru cei care nu stiu, dopul cu filet (screw-cap) denota doar ca este un vin proaspat care trebuie consumat, de preferat intr-un an sau nu, nu ca este un vin de o calitate mai indoielnica. Si de ce nu, pentru noi fetele e mult mai usor de desfacut sticla, asa poti avea oricand o sticla la rece pregatita pentru o cina, o seara cu fetele, sau un pahar dupa birou. Friza este un vin efervescent, de tip petiant, adica  bioxidul de carbon din vin rezultă din propria fermentație a mustului; asa a iesit Friza- vine de la cuvantul “frizzante” din italiană, care înseamnă carbogazos. Acesta este in topul meu, cel putin in perioada de vara cand mi se pare atat de potrivit.

Apoi, as mai recomanda Sophia, un chardonnay baricat cel putin jumatate de an, care nu cere neaparat mancare, dar are un post gust de mai vreau. Insa eu cred ca trebuie savurat ca atare si asociat cu prieteni si voie buna si in plus cu ceva branzeturi si carneturi italienesti.

Sper macar ca v-am facut curiosi sa incercati si sa descoperiti vinurile lor, asta daca nu ati auzit pana acum de renumitul Friza.

Si fiti cu ochii pe ei ca pregatesc surprize pentru 2017!

 

 

Si daca te grabesti inca poti sa cumperi o sticla de Friza sau mai multe la un pret special, foloseste linkul de mai jos  http://bit.ly/Frizzzzzante.