de incercat

5 vinuri bune oricand- si de 8 Martie

Daca de Valentine’s Day v-am recomandat sa iesiti la o cina in oras, de 8 Martie va recomand sa stati acasa. Bine, nu chiar sa stati acasa, dar daca alegeti sa faceti ceva special pentru persoana draga, o cina, un film, o masilina, sa aveti si cu ce asezona, sa zicem.

Nu ma pricep sa fac pairinguri si nici sa povestesc prea multe despre asta, sunt doar o “gourmanda” in ideea de curiozitate si ca imi place sa mananc “bun” si sa aleg vinuri bune langa mancare.

Si in ideea de recomandari de vinuri, o sa va fac niste propuneri, cu precizarea ca toate sunt incercate, baute, cumparate, degustate.

  1. Ovas de la Petro Vaselo- recomandat carnivorilor

E un vin rosu, sec cu grad alcoolic de 14, un cupaj clasic de Bordeaux (Cabernet Sauvignon si Merlot). Un vin cu puternici tanini, cu gust de fructe negre, dar si de condimente. Se recomanda servirea lui la 16-18 grade alaturi de preparate din carne rosie sau chiar vanat.

E vinul potrivit pentru povesti, mancat in tihna si savurat

2. Muse Stars- sau alegerea potrivita pentru orice

Nu stiu ce sa zic sa pui langa acest vin, branzeturi si fructe confiate, prosciutto si alte carneturi italieneste, asa un “platouas cu de toate“, sau niste spagette carbonara, dar facute cu ou in adevaratul stil italian, sau poate un peste gustos sau o salata cu somon, sau de ce sa va mai complicati, desfaceti-l si savurati-l in doi.
Da normal, musai in doi, orice vin e mult mai bun cand ai o companie pe masura. Bine, eu il beau si la finalul unei zile de munca sau la micul dejun duminica.

Este un chardonay baricat prin metoda traditionala, adica tinut la fermentare in sticla timp de 18 luni. Deci e bun cu orice, oricand, la temperatura corecta sa fie.

3. Sauvignon Blanc de la Bauer – recomandare pentru sea food.

Eu l-as pune langa niste paste cu fructe de mare sau creveti in unt sau un calamar bun, ca cel de la Chefs. Experience, ca de exemplu. Cuvintele de ordine sunt alb, sec, din Dragasani cu un post gust de mai desfa o sticla.

Pe mine m-a cucerit din prima,cu prospetimea lui, cu parfumul parca a piersicute, completat apoi de gust. Este de asemenea un vin cu un potential de invechire in urmatorii 2-3 ani.

4. Blanc de Noir de la LacertA sau vinul rosu vinificat in alb

Un vin sec, care a luat strugurii de pinoit noir si i-a vinificat in alb. Eu pana acum l-am baut in multe contexte si l-am asociat cu mancare usoara, paste, peste. Dar acum parca as face o aroganta si l-as pune langa niste stridii, ca tot este oferta la Carrefour Baneasa ca si-au extins raionul de peste si au un pret numa bun pentru rasfat. Un alb sec, cu grad alcoolic de 14,5%, cu aciditate fresh si gust parca a mere verzi, Blanc de Noir te cucereste iremediabil, de la prima inghititura.

Raceste-l bine pe la 8-10 grade si consuma-l in cantitati recomandate.

5. Pedro Ximenez Nectar- desert pentru toata lumea

Vinul asta mi-a rastalmacit tot ce stiam eu despre un vin dulce, de desert. Incercasem pana atunci Nectarul de la Liliac, Vinul de desert de la Metamorphosis, Busuioaca dulce de la Basilescu, dar nu, asta e cu totul altceva.

Este un sheery, adica nu un vin dulce, fooooarte dulce si te duceee, ca doar alcoolul e in valoare de 15,5%, iar culoarea este cu totul neobisnuita de ce cunosteam eu despre vin, maroniu cu note de ciocolata, cu note de caramel ars parca si smochine.

Poti doar sa savurezi ceva cupe de inghetata, de exemplu de la Gelato D’amore si sa torni putin nectar peste si gata desertul.

Sfatul meu este sa beti si sa mancati orice va place, din lista de mai sus sau nu, dar sa incheiati memorabil cu un vin de desert, si da, as vota oricand pentru Pedro Ximenez.

Altfel, sa aveti cine reusite si momente frumoase in doi.

Photo Credit by Alina Iancu– si zic sa o urmariti ca face niste pozeeee, da ce pozeeee.